← Back

PIECES OF PEACE

02/05/24 — nona oude zaal — 20.30u

Pianist, componist en improvisator Kris Defoort bundelt opnieuw de muzikale krachten met een van zijn jarenlange artistieke metgezellen: de Hongaarse zangeres/improvisator Veronika Harcsa. Na een periode waarin hij werd opgeslorpt door de creatie van zijn opera The Time of Our Singing, ging Defoort op zoek naar iets luchtigers. Die ontdekkingstocht leidde hem naar de liedcyclus Pieces of Peace, een elegante balanceeroefening op de wip tussen kamermuziek en jazz.

De cyclus presenteert vreugdevolle, melancholische, sprankelende en ingetogen muzikale reflecties op gedichten van o.m. Theodore Roethke, Peter Verhelst, William Blake en Fernando Pessoa. Die ontstonden als improvisaties van twee artiesten die al ruim een decennium een bijzondere klik hebben, maar groeiden uit tot composities die uitgevoerd worden door een bevlogen kwintet.

Met cellist Lode Vercampt, klarinettist Jean-Philippe Poncin en gitarist Benjamin Sauzereau halen Defoort en Harcsa drie experten aan boord die elk een persoonlijke toets toevoegen aan de muziek. De collectie kleurrijke muziek omarmt via de veelzijdige Harcsa bovendien ook de menselijke stem in al zijn facetten, waarbij geïmproviseerde composities zich vermengen met gecomponeerde improvisaties.

Lunalia is het stadsfestival van het Festival van Vlaanderen Mechelen, en sinds jaren een vaste partner van kunstencentrum nona. In tijden van zogenaamd ‘fake news’ gaat internationaal stemmenfestival Lunalia bewust op zoek naar stemmen die iets waar- achtigs, iets echts te vertellen hebben.