← Back

Over ons

In het voorjaar van 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie en dat vieren we in Mechelen met een groots cultureel en maatschappelijk gericht stadsfestival. Stad Mechelen slaat de handen in elkaar met haar partners: het Hannah Arendt Instituut, kunstencentrum nona, Mechelen Feest, vzw J@M (jeugdwerk), het Mechels onderwijsveld en het team van sociaal-gastronomisch ondernemer Seppe Nobels. Samen stellen we een programma samen dat de thematiek van het festival tot leven zal brengen: verbinding, samenwerking en democratische dialoog. Zo brengen we Europa en haar burgers dichter bij elkaar.

Partners

Een stadsfestival bouw je niet met 1 organisatie alleen. Ontmoet onze hoofdintendanten hieronder!

 • Mechelen Feest

  Dé evenementenorganisatie van Mechelen, en organisator van de Mechelse stadsfestivals.

 • Hannah Arendt Instituut

  Kenniscentrum over burgerschap, stedelijkheid en diversiteit. Het Hannah Arendt Instituut wil meewerken aan een stabiele samenleving waarin iedereen zich betrokken voelt.

 • Kunstencentrum Nona

  kunstencentrum nona is de trotse artistieke intendant van het stadsfestival. In 2024 kijken we kritisch naar het verhalenboek van Europa en bedenken we nieuwe hoofdstukken voor ons oude continent.

 • Mechelen

  Alle Mechelse stadsdiensten scharen zich achter het stadsfestival, van de onuitputtelijke uitvoeringsdiensten, over cultuur, sport en welzijn, tot monumenten en erfgoed, noem maar op.

 • Jeugdwerk j@m Mechelen

  J@M vzw organiseert activiteiten in de vrije tijd van kinderen en tieners die maatschappelijk minder kansen krijgen om zich te ontplooien. Deze kinderen en tieners zijn waardevolle individuen die ondersteuning verdienen om een volwaardige plaats in de samenleving op te kunnen nemen.

 • Nationale Loterij

  Construct Europe is dankbaar voor de steun van de spelers van de Nationale Loterij, van onmisbare waarde voor ons festival.

Veelgestelde vragen

Zit je met een vraag? Neem een kijkje hieronder en wie weet staat je antwoord ertussen.

 • Wat is Construct Europe?

  In het voorjaar van 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie en dat vieren we in Mechelen met een groots cultureel en maatschappelijk gericht stadsfestival. Stad Mechelen slaat de handen in elkaar met haar partners: het Hannah Arendt Instituut, kunstencentrum nona, Mechelen Feest en vzw J@M. Samen stellen we een programma samen dat de thematiek van het festival tot leven zal brengen: verbinding, samenwerking en democratische dialoog. Zo brengen we Europa en haar burgers dichter bij elkaar.

 • Waarom Europa als thema?

  EUROPE AS A CONSTRUCT : Europa als een zelfstandig naamwoord.

  Reeds vanaf het prille begin was Europa een kunstmatige constructie. De wens was om verschillende natiestaten te verbinden door dezelfde waarden, idealen en een gedeelde visie, maar een duik in het verre en ook meer nabije verleden toont hoe fragiel het continent en de Europese Unie wel niet zijn.

  Europa is immers een interessante mix van verschillende culturen, visies en talen. De Unie is een voortdurende evenwichtsoefening waarin we streven naar balans tussen het unieke karakter van elk land en de gedeelde wens naar verbinding. Je kan ook naar Europa kijken als een ‘permanente werf‘ waar er continu wordt gebouwd aan een beter en meer samenhangend Europa. Een gemeenschap die probeert haar meerstemmigheid een plaats te geven, zonder te polariseren of verdeeldheid te zaaien. Elke solide constructie heeft stevige fundamenten nodig; alleen zo kunnen we een hechte gemeenschap opbouwen waar plaats is voor ieders eigenheid én verschillen

  LET’S CONSTRUCT EUROPE TOGETHER: Europa als een werkwoord.

  De laatste twee decennia zijn er heel wat landen die op zichzelf terugplooien of zich loskoppelen van het gezamenlijke project; het nationalistisch discours is overal in opmars. België grijpt haar voorzitterschap aan om het publieke draagvlak voor de Europese gedachte terug te versterken. Dat is ook waar Mechelen met haar stadsfestival wil toe bijdragen. Maar we willen ook kritisch samen nadenken over Europa vandaag.

  De fundamenten van elke samenleving zijn haar burgers: wanneer deze samenkomen en samenwerken, geven ze actief vorm aan de maatschappij. We willen dat bewustzijn rond een ‘verbindend Europa’ bij het brede publiek activeren.

  Binnen die context roept CONSTRUCT EUROPE op om samen te bouwen aan duurzame perspectieven op ‘Europees samenleven’. We willen verbeelding en verbinding stimuleren door een heel scala aan diverse disciplines en sectoren in te schakelen: cultureel erfgoed, educatie, reflectie, theater, dans, spektakel, sociaal-artistiek werk, muziek, (buurt)sport, stadsontwikkeling, burgerparticipatie en culinaire beleving.

 • Waarom gaat het door in Mechelen?

  Mechelen is ideaal gepositioneerd om een zichtbare rol te spelen tijdens het Belgisch voorzitterschap in 2024. Reeds in het roemrijke Bourgondische verleden van de stad werd er over de grenzen heen samengewerkt. Mechelen was immers een centrum voor internationale rechtspraak en humanisme. Meer recent zette Mechelen zich in om de mensenrechten te bewaken en zijn er verschillende succesvolle initiatieven opgezet om de superdiversiteit aan te pakken. De stad heeft op het vlak van verbindend samenwerken en -leven reeds mooie resultaten kunnen neerzetten.

  De voorbije jaren heeft Mechelen ook sterk ingezet op culturele stadsevenementen met een internationale weerklank. Onze connectie met en geloof in een ‘verbindend Europa’ is groot. Bijgevolg blijven we dan ook bouwen aan de internationale uitstraling van onze stad en aan het verder versterken van onze Europese relaties.

  Een sterke verbinding en samenwerking tussen de Europese steden (a Europe of cities) kan een duurzaam antwoord zijn op de verstarde houding van de lidstaten. Stad Mechelen wil alvast de zaadjes van verandering planten en zorgzaam laten ontkiemen.

  Met CONSTRUCT EUROPE willen we het culturele en maatschappelijke weefsel in Mechelen versterken, terwijl we tegelijk Europese verbinding stimuleren. We willen zowel de Mechelaars als burgers uit de wijde omgeving een stem geven en samenbrengen in dialoog. Een duurzaam festival dat resultaten op lange termijn beoogt en waarbij inhoud en feestelijkheden hand in hand gaan.

  We willen hierbij dan ook zoveel mogelijk geëngageerde Mechelaars, kunstenaars, ondernemers en experten betrekken. Zo zal CONSTRUCT EUROPE naast artistieke verbeelding en academische food for thought, ook een speelveld genereren voor democratische vernieuwing. Eéntje op trotse Mechelse leest geschoeid.

 • Kan ik op deze website tickets kopen voor evenementen van Construct Europe?

  Neen, dat kan je helaas niet. Wij werken het festival uit in een netwerk van coproducties met onze partners. Bij elk event hier op website voorzien we een heldere ticketlink (geel), die je doorstuurt naar de verkoop bij onze partners.

 • Zijn alle evenementen toegankelijk?

  Construct Europe bundelt evenementen en activiteiten die passen binnen het stadsfestival. Er staan dus een heleboel evenementen en activiteiten op de kalender die niet georganiseerd worden door Mechelen Feest. Per event kan je doorklikken naar de website van de organisatie.

  Wij werken met de toegankelijkheidscharters van onze locaties en partners, die daar allen veel oog voor hebben. Sommige locaties worden nog afgewerkt en klaargemaakt, maar in principe zijn alvast alle voorstellingen en tentoonstellingen volledig rolstoeltoegankelijk. Onze partners werken allen met de UiTpas-tarieven, en vele activiteiten zijn gratis toegankelijk.

  Ook weten we dat toegankelijkheid over meer gaat dan dit, contacteer ons gerust bij vragen over jouw persoonlijke situatie.

 • Kan ik al reserveren bij Seppe Nobels in Gasthuis. Mechelen, Europa?

  Sinds 7 januari 2024 kan je reserveren, en wel via deze site van Gasthuis. Mechelen, Europa!

 • Wat gebeurt er op 6 januari 2024?

  Op 6 januari 2024 viert de Vlaamse Regering de opening van het Belgische voorzitterschap, en koos daarvoor onze stad, Mechelen! Niet toevallig, wél omwille van de bedding die we al creëerden met onze plannen voor Construct Europe.

  Verwacht je aan een dag vol gratis evenementen met Vlaams én Mechels toptalent, en een prachtige slotshow met after party op de Grote Markt. Deze dag vormt dan ook de officiële startdag voor het gehele stadsfestival. Het hele programma vind je op deze website!