← Back

Bioscooppremière Naar Betere Oorden

03/06/24 — CCM — 19.00u


Stadsarchief Mechelen stelt voor: Naar Betere Oorden, een documentaire met een tijdloos, actueel en allesbehalve lokaal thema. Archivaris Koen Vermeulen en videast Jan Weynants gaan samen op pad en treden in de voetsporen van Mechelse kunstenaars, wetenschappers, ambachtslieden en handelaars die tijdens de turbulente 16e eeuw emigreerden naar betere oorden, op zoek naar een nieuwe thuis.

Het rijke en trotse Mechelen kon zich eeuwenlang meten met andere Brabantse steden als Antwerpen, Leuven en Brussel. Aan het einde van de middeleeuwen werd de Dijlestad zelfs even de juridische en financiële hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Met bijna 30.000 inwoners gonsde de stad van leven. Maar dan ging het mis, rampspoed in het kwadraat viel Mechelen ten deel … Op enkele generaties tijd hadden duizenden Mechelaars hun thuis verlaten en woonden er nog maar 11.000 zielen in de stad. Geen Gouden Eeuw van Amsterdam zonder migranten uit het Zuiden!

‘NAAR BETERE OORDEN’ is het filmisch relaas van deze exodus, waarschijnlijk de grootste brain drain uit de Mechelse geschiedenis,

Weynants en Vermeulen reisden door zes landen, en bezochten er musea, kerken, kastelen en archieven (o.a. het Museum Plantin-Moretus, KMSKA, RKD, Stadsarchief Amsterdam, Stadsarchief Rotterdam, Kronborg Slot en Muzeum Gdanska verleenden hun medewerking aan de film), op zoek naar sporen uit Mechelen.

Spoiler alert: de impact van de Mechelaars bleek niet te onderschatten!

De film was voor de belangstellenden al te zien tijdens de Erfgoeddag op 21 april 2024, maar Filmhuis Mechelen vertoont deze boeiende geschiedenis in première waar hij thuishoort: op het grote witte doek.