← Back

Entartete Musik II: muzikale diaspora

24/03/24 — Kazerne Dossin — 19.00u

Het succesvolle Entartete Musik Festival Mechelen 2021 krijgt een vervolg tussen 21 en 24 maart 2024. Onder de auspiciën van Kazerne Dossin en stadsfestival Construct Europe, en met de gewaardeerde steun van Klara, zal Mechelen vier dagen lang het podium vormen voor een selectie van aangrijpende verboden muzikale getuigenissen – uit Nazi-Duitsland maar nu ook uit Stalin-Rusland.

Muziek van Prokofiev, Wellesz, Ben-Haim, Gal, Shostakovich, Weinberg wordt gebracht door topensembles en – solisten als Oxalys en het Mechels Kamerorkest. Een extra plaats wordt ingeruimd voor Valentin Silvestrov, wellicht de bekendste hedendaagse Oekraïense componist.

Bovendien stelt ook deze tweede editie van Entartete Musik een bijzondere publicatie voor, met illustraties van kunstenaar Koen Broucke, waarin diverse auteurs en experts op uiteenlopende wijze omgaan met deze delicate materie.

SLOTCONCERT 24 MAART: OXALYS & ALON SARIEL, MANDOLINE

Tijdens het slotconcert van Entartete Musik Mechelen 2024 verdiept Wereldster Alon Sariel (mandoline) zich, samen met Oxalys, in het oeuvre van minder bekende Joodse “entartete” componisten die echter allen aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog zijn kunnen ontsnappen door uit te wijken van nazi-Duitsland naar veiliger oorden.

U ontdekt kamermuziekparels van deze onterecht in de vergetelheid belande wereldreizigers: werk van onder meer Paul Ben-Haim en Hans Gal tot en met de wervelende Hebreeuwse fantasie van Samuel Gardner.

In samenwerking met Kazerne Dossin, het Mechels Kamerorkest en Klara.