← Back

Entartete Musik II: tussen esthetiek & pragmatiek

23/03/24 — Cultuurcentrum — 20.15u

Het succesvolle Entartete Musik Festival Mechelen 2021 krijgt een vervolg tussen 21 en 24 maart 2024. Onder de auspiciën van Kazerne Dossin en stadsfestival Construct Europe, en met de gewaardeerde steun van Klara, zal Mechelen vier dagen lang het podium vormen voor een selectie van aangrijpende verboden muzikale getuigenissen – uit Nazi-Duitsland maar nu ook uit het Rusland onder Stalin.

Muziek van Prokofiev, Wellesz, Ben-Haim, Gal, Shostakovich, Weinberg wordt gebracht door topensembles en – solisten als Oxalys en het Mechels Kamerorkest. Een extra plaats wordt ingeruimd voor Valentin Silvestrov, wellicht de bekendste hedendaagse Oekraïense componist.

Bovendien stelt ook deze tweede editie van Entartete Musik een bijzondere publicatie voor, met illustraties van kunstenaar Koen Broucke, waarin diverse auteurs en experts op uiteenlopende wijze omgaan met deze delicate materie.

Concert 23 maart 2024 : 20u – Cultuurcentrum Mechelen : tussen esthetiek en pragmatiek

“Het antwoord van een Sovjetkunstenaar op terechte kritiek”, zo luidde de officiële ondertitel die Dmitri Shostakovich aan zijn vijfde symfonie gaf. Het weergaloze succes van dit meesterwerk zou leiden tot zijn complete rehabilitatie. Alhoewel? In combinatie met diens tweede pianoconcerto dat Shostakovich schreef als presentje voor de negentiende verjaardag van zoon Maxim en het onvolprezen eerste concerto voor fluit en strijkers van Miesczyslaw Weinberg, een Russische entartete Joodse componist én vriend van Shostakovich wordt dit een grootse orkestrale avond.

Uitvoerders zijn het Mechels Kamerorkest (olv Piet Van Bockstal) en solisten Toon Fret (fluit) en Trevor Sakias (piano)