Het Kwartier / Carl von Winckelmann
in het museum zagen we een tijdslijn
met helemaal aan het begin
die ene vis
die de moed had om op het land te kruipen
en op het einde staat een man
ik kijk naar mijn dochter
naast mij op de bus
ze wordt steeds blonder en lijkt steeds minder op mij
In Europese man, een kroniek trekt Carl von Winckelmann al vertellend een lijn van 1787 tot nu. Alsof het één leven is. Startpunt is het verhaal van zijn voorvader die als Duitse koloniaal in Nederlands-Indië ‘Beheerder van de Bossen’ op Java wordt. 150 jaar later, na de Tweede Wereldoorlog, komt hij opnieuw thuis in Europa. Hij beschouwt zichzelf als een Europeaan die gerepatrieerd is, anderen zien een vluchteling, een ‘bruintje’.
Dit verhaal wordt gaandeweg doorkruist door andere stemmen uit verschillende tijden, die elk impact hebben op hoe deze Europese man, gedurende 230 jaar, tegen wil en dank wordt wie hij (niet) is.
Een vertelling over vaders en hun zonen, over het ego van Friedrich Schiller, over goede kolonisten en blinde vlekken, over geen controle hebben over je huidskleur, over het jongetje dat alles beter ging maken,… en over een dochter.
Na De Gemoederen, Freedom Club en Het puin van Eden gaat Carl von Winckelmann aan de slag met zijn eigen familiegeschiedenis. Met historische bronnen en evenveel verzinsels maakt hij een voorstelling over hoe onze identiteit getekend worden door de logica van de grote geschiedenis, en of het mogelijk is om daaraan te ontsnappen.
Europese man, een kroniek is een co-productie met Cultuurcentrum Mechelen, en te gast bij kunstencentrum nona
Tekst en spel Carl von Winckelmann
Coaching Ruud Gielens / Freek Mariën
Dramaturgie Peter Anthonissen
Vormgeving Timme Afschrift
Muziek Ruben Nachtergaele