← Back

Expo European Cartoon Award

06/02/24 → 24/03/24 — Het Predikheren

De European Cartoon Award is door Studio Europa Maastricht en de European Press Prize opgericht in 2019, het jaar waarin The New York Times besloot helemaal te stoppen met het plaatsen van redactionele cartoons. De organisatoren belonen moed en kwaliteit in het tekenen van spotprenten en moedigen het gesprek over Europa en Europese integratie aan.

Kwaliteitsjournalistiek is van groot belang in een gezonde democratie en cartoonisten spelen een cruciale rol in dit systeem. Hun creaties fungeren als een keurmerk voor een open maatschappij: door middel van slechts een enkele afbeelding houden ze ons een spiegel voor, maken ze verandering bespreekbaar en doen ze het publieke debat ontvlammen. Cartoons bevragen oude en introduceren nieuwe ideeën. Echter, meer dan in andere vormen van journalistiek, lijden spotprenten onder de afnemende vrijheid van meningsuiting.

Deze exclusieve expo in Het Predikheren zet de genomineerden en winnaars van 2023 in de kijker, en is gratis toegankelijk voor alle bezoekers van de bibliotheek – én elke passant. Aan de hand van de cartoons gaan schoolgroepen ook gemakkelijk in gesprek over de actualiteit van het afgelopen jaar. Die ontvangt Het Predikheren eveneens met open armen. Meer zelfs: klassen kunnen van dinsdag tot en met vrijdag ook VOOR de openingsuren van de bibliotheek (tussen 9u en 10u30 dus) de expo bezoeken. Hiervoor kan je een mailtje sturen naar bibliotheek@mechelen.be.

Je kan de cartoons komen bekijken vanaf 6 februari 2024 tot en met 23 maart 2024, tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Het Predikheren voorziet ook een aangepast boekenaanbod rondom de tentoonstelling.