← Back

Ridders van het Gulden Vlies

24/02/24 → 02/06/24 — Museum Hof van Busleyden

Museum Hof van Busleyden heropent vanaf 24 februari 2024 de deuren, met een nieuwe collectieopstelling, maar toch vooral met de buitengewone tijdelijke tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld.

In een kleurrijke optocht rijden ridders te paard over de Grote Markt van Mechelen. Het is 1491 en een bijzondere bijeenkomst: het kapittel van de Orde van het Gulden Vlies strijkt neer in de Dijlestad. In de tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld herbeleef je de bijeenkomst van de ridders in 1491, een van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van Mechelen. Je maakt er kennis met de befaamde Bourgondische ridderorde aan de hand van een unieke reeks 15e-eeuwse wapenborden, speciaal gemaakt voor de bijeenkomst in Mechelen. Het is de eerste keer dat de 29 wapenborden na restauratie van zo dichtbij te zien zijn.

Deze expo ontrafelt de politieke intriges en samenzweringen in een van de vroegste Europese politieke allianties – en daarom door sommigen ook de voorloper van de Europese Unie genoemd. Wil de EU zich daarmee in lijn van de grootse traditie van Bourgondische hertogen plaatsen? De Orde mag dan een voorloper zijn van de latere Europese Unie, willen we ze ook als model voor de toekomst? Ontdek het in Museum Hof van Busleyden, tot 2 juni 2024!

Curatoren: Hannah Iterbeke en Magali Elali