← Back

Hotel Chelsea

20/09/24 → 05/10/24 — nona

Sarah Bernhardt sliep er in een op maat gemaakte doodskist, Arthur C. Clarke schreef er 2001: A Space Odyssey en Valerie Solanas pende er haar manifest voor ze Andy Warhol neerschoot. Quentin Crisp was er levenslang resident en William Burroughs werkte er aan het delirante Naked Lunch. Patti Smith, Nico, Leonard Cohen en Marianne Faithfull repeteerden er en Dylan Thomas blies er zijn laatste adem uit.

De nieuwste voorstelling van Abattoir Fermé laat zich inspireren door het beroemde New Yorkse Chelsea Hotel en haar bewoners.

In de 1960’s was het hotel in zeer slechte staat: smerig, grimmig en geplaagd door brand, kakkerlakken, graffiti, diefstal en celebrity deaths. Ondanks – of net dankzij – die verloedering was het hotel een aantrekkingspool voor kunstenaars van allerlei slag. Het was the place to be voor artiesten rond Andy Warhols Factory en voor beroemdheden zoals Bob Dylan, Frank Zappa, Sid Vicious, Bette Davis, Mark Rothko en vele, vele anderen.

Hotel Chelsea is geen historische of documentaire reconstructie, maar een muzikale voorstelling over hoogtepunten en verloedering, met live muziek en een gemengd Vlaams-Duitse cast. Na Die Verwandlung (2022) en Die Physiker (2023), is Hotel Chelsea al de derde samenwerking tussen Abattoir Fermé en het Duitse Staatstheater Kassel, maar de eerste die in België te zien zal zijn. Exclusief in kunstencentrum nona!