← Back

HUMAN CHESS

22/09/24 — Grote Markt — 14.00u

Theater DE MAAN en Stad Mechelen bereiden een grootschalige performance voor die op zondag 22 september 2024 wordt opgevoerd. Schrijver en beeldend kunstenaar Maarten Inghels zal in HUMAN CHESS meer dan dertig figuranten regisseren in een levensecht schaakspel dat de hele Grote Markt van Mechelen inpalmt. Je leest het goed: levensechte lopers, pionnen, torens, koning- of koninginnen…

MAKE NO WAR, PLAY A GAME INSTEAD!

De inspiratie voor HUMAN CHESS haalt Maarten Inghels bij de schaakwedstrijd op mensenformaat die in 1924 in Leningrad/Sint-Petersburg werd gespeeld door het Russische leger. Exact honderd jaar later is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie en dat viert Mechelen met het stadsfestival Construct Europe. Human Chess wordt daarom opgevoerd tijdens het slotweekend op 22 september 2024.

Deze performance speelt in op deze woelige tijden waarin mensen op de vlucht zijn voor oorlogregimes. De symboliek van het werk is een uitgesproken kritiek op de status van onschuldige burgers als willoze pionnen op het wereldtoneel. In HUMAN CHESS draait het niet om verliezers of winnaars maar om het krachtige, theatrale beeld dat ontstaat.
Make no war, play a game instead!

Iedereen die wil, kan komen kijken., vanaf 14u op de Mechelse Grote Markt.
De toegang is uiteraard gratis!