← Back

MRS. PHILARMONICA

09/05/24 — Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk — 20.15u

De Europese pioniersvrouwen van de barok

Op de dag van Europa brengt Pavillon de Musique hulde aan vergeten vrouwelijke Europese componisten.
De componerende vrouw in de barok had geen luxeleven. Als ze haar werk uitgevoerd en gepubliceerd wilde zien, moest ze opboksen tegen heel veel vooroordelen. Haar opleiding moest ze krijgen in een nonnenklooster, tenzij ze leerling kon worden van haar vader, oom, broer. Nog veel vaker werkte ze onder een mannelijk pseudoniem, of koos ze ervoor om volledig anoniem te blijven

De mysterieuze Mrs Philarmonica koos voor dat laatste. Niemand weet wie ze was. Wat men wel over haar weet, is dat ze in 1715 in Londen twee bundels van sonates en divertimenti publiceerde bij de uitgever Richard Meares.

Margareta van Oostenrijk werd in 1506 regent van de Nederlanden. Zij koos Mechelen als haar residentiestad en maakte ze tot een belangrijk cultuurcentrum. Zelf schreef zij gedichten, die door Pierre de la Rue op muziek werden gezet. Op 9 mei weerklinkt dus ook door Mechelen het mooie lied Pour ung jamais, terug te vinden in Margareta’s Liedboek.

Daarnaast brengt Pavillon de Musique werk van andere vrouwelijke componisten als Barbara Strozzi, Elisabeth Jacquet en Leonora Duart.

Deze voorstelling is een samenwerking met Cultuurcentrum Mechelen.