← Back

Naar Betere Oorden – Erfgoeddag 2024

21/04/24 — Stadsarchief

Het Stadsarchief Mechelen stelt voor: Naar Betere Oorden, een documentaire met een tijdloos, actueel en allesbehalve lokaal thema. Archivaris Koen Vermeulen en videast Jan Weynants gaan samen op pad en treden in de voetsporen van Mechelse kunstenaars, wetenschappers, ambachtslieden en handelaars die tijdens de turbulente 16e eeuw emigreerden naar betere oorden, op zoek naar een nieuwe thuis. Tijdens Erfgoeddag stellen ze hun filmisch relaas voor van de misschien wel grootste brain drain uit de Mechelse geschiedenis. Bezoek tijdens de vertoning ook de tentoonstelling met unieke archiefstukken. Niet voor thuisblijvers!

Het rijke en trotse Mechelen kon zich eeuwenlang meten met andere Brabantse steden als Antwerpen, Leuven en Brussel. Aan het einde van de middeleeuwen werd de Dijlestad zelfs even de juridische en financiële hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Met bijna 30.000 inwoners gonsde de stad van leven. Maar dan ging het mis, rampspoed in het kwadraat viel Mechelen ten deel … Op enkele generaties tijd hadden duizenden Mechelaars hun thuis verlaten en woonden er nog maar 11.000 zielen in de stad. Geen Gouden Eeuw van Amsterdam zonder migranten uit het Zuiden.

Speciaal voor Erfgoeddag zal onze zolderruimte worden getransformeerd tot een knusse thuisbioscoop, inclusief projector én een megaprojectiescherm! De documentaire Naar Betere Oorden zal worden vertoond op de volgende momenten:

  • 10.00 u.
  • 11.30 u.
  • 13.00 u.
  • 14.30 u.
  • 16.00 u.
  • 17.30 u.

Ben je te vroeg of te laat voor de film? Geen probleem! In onze leeszaal kan je je vergapen aan eeuwenoude archiefstukken van de meest turbulente periode uit de Mechelse geschiedenis. Inclusief een woordje uitleg van de archivaris!

Expo zonder reservering, doorlopend
Gratis en toegankelijk voor iedereen
Kindvriendelijke activiteit

Ontdek het volledige programma van Erfgoeddag 2024 in Mechelen op www.mechelen.be/erfgoeddag

De film speelt ook exclusief bij Filmhuis Mechelen op 3 juni!