← Back

Entartete Musik II: openingsconcert

21/03/24 — Kazerne Dossin — 20.00u

Het succesvolle Entartete Musik Festival Mechelen 2021 krijgt een vervolg tussen 21 en 24 maart 2024. Onder de auspiciën van Kazerne Dossin en stadsfestival Construct Europe, en met de gewaardeerde steun van Klara, zal Mechelen vier dagen lang het podium vormen voor een selectie van aangrijpende verboden muzikale getuigenissen – uit Nazi-Duitsland maar nu ook uit de tijd van Rusland onder Stalin.

Muziek van Prokofiev, Wellesz, Ben-Haim, Gal, Shostakovich, Weinberg wordt gebracht door topensembles en – solisten als Oxalys en het Mechels Kamerorkest. Een extra plaats wordt ingeruimd voor Valentin Silvestrov, wellicht de bekendste hedendaagse Oekraïense componist.

Bovendien stelt ook deze tweede editie van Entartete Musik een bijzondere publicatie voor, met illustraties van kunstenaar Koen Broucke, waarin diverse auteurs en experts op uiteenlopende wijze omgaan met deze delicate materie.

Openingsconcert 21 maart:

De verloren zonen van het modernismeOxalys en Koen Broucke op piano

Briljant maar minder bekend kamermuziekwerk (ballet-kwintet opus 39 en de ouverture op Hebreeuwse thema’s) van Russische grootheid Prokofiev wordt tijdens dit concert geconfronteerd met het nonet van Egon Wellesz. Wellesz behoorde in zijn jeugd, samen met Anton Webern en Alban Berg, tot de intieme studentenkring van Arnold Schoenberg. Hij was ongetwijfeld één van de grootste modernisten uit het Wenen van het interbellum, een reputatie die door het opkomende nationaalsocialisme resoluut aan diggelen werd geslagen en hem noopte zijn leven in Engeland opnieuw op te bouwen. Het ensemble Oxalys is weerom de rode draad doorheen dit festival én de geknipte vertolker van dit schitterend repertoire. Tussen deze werken door vertolkt beeldend kunstenaar en pianist (ontwerper van het festivalbeeld) Koen Broucke een viertal intieme pianowerken van Oekraïens meest bekende hedendaagse componist Valentin Silvestrov.