← Back

Rexit! – UITVERKOCHT!

06/02/24 → 07/02/24 — Stadsschouwburg

Vijf jaar hebben ze elkaar niet gezien, Leopold III en zijn buitenlandminister Paul-Henri Spaak, sinds die nacht bij het begin van de oorlog. De regering vluchtte het land uit, de koning bleef.

Vijf lange bezettingsjaren is het blijven malen, wringen, rijpen, het zogenaamde ‘tragische misverstand’ tussen hen. Het zal nog eens vijf jaar duren eer de strijd beslecht is. Niet met een compromis maar met een volksraadpleging die elke Belg dwingt kant te kiezen en het land tot op de rand van de burgeroorlog brengt.

De botsing tussen Spaak en Leopold is niet alleen de confrontatie van twee figuren die tijdens de oorlog andere keuzes maakten maar van twee verschillende persoonlijkheden en tegenstrijdige wereldbeelden. Het vormt de oerknal waaruit onze hedendaagse democratie geboren wordt. Het is een Europees verhaal.

Na ‘Onbezongen’, een weergaloze filering van het politieke wezen, schrijft Vincent Stuer (politiek woordvoerder en EU-speechschrijver) opnieuw een stuk op het lijf van Valentijn Dhaenens – en ditmaal ook van diens spitsbroeder Bruno Vanden Broecke. Samen kruipen zij in en onder het vel van de historische figuren Spaak en Leopold III.

KVS brengt deze voorstelling exclusief naar Mechelen in het kader van Construct Europe!

Tekst: Vincent Stuer
Spel en regie: Bruno Vanden Broecke & Valentijn Dhaenens
Productie: KVS in co-productie met Cultuurcentrum Mechelen
Foto: Danny Willems