← Back

Onze Nationale Loterij: grondlegger in Europa

In de middeleeuwen, in het jaar 1441, nam Brugge een innovatief initiatief door een loterij te organiseren, onbedoeld de basis leggend voor het wereldwijde fenomeen dat we nu kennen. De stad, geconfronteerd met financiële uitdagingen, zocht alternatieve manieren om de gemeenschap te ondersteunen zonder extra belastingen. Het succesvolle plan om een loterij te houden en vrijwillige bijdragen te verzamelen, bleek een baanbrekende beslissing die als een model heeft gediend voor alle nationale loterijen op het continent. Deze eerste publieke ‘crowdfunding’ bestond uit het genereren van een groot publiek dat meespeelt voor een klein bedrag, waarvan de opbrengsten vervolgens terugvloeien naar de maatschappij.

Het loterijconcept verspreidde zich door heel Europa, en de term ‘lotto’ werd internationaal bekend vanaf 1504. Tegenwoordig blijft het sociale aspect van loterijen behouden, waarbij de opbrengsten worden gebruikt voor gemeenschapsdoelen. Zo verleende de Nationale Loterij van België in het jaar 2023 een bedrag van 345 miljoen euro aan steun aan diverse humanitaire, sociale, sportieve, culturele en wetenschappelijke projecten.

De Nationale Loterij biedt zo veilig spelplezier op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier. In 2023 wonnen zo’n 100.000 winnaars samen meer dan 1 miljard euro. Die spelers maken een groot verschil voor de Belgische samenleving, want de volledig overgebleven winst van de loterij wordt gebruikt om projecten en organisaties in verschillende sectoren te steunen.

Zo ook ons stadsfestival. Construct Europe is bijzonder dankbaar voor de steun van de spelers van de Nationale Loterij, en we delen dit verhaal maar wat graag met onze bezoekers! Hier kan je het hele Brugse verhaal nalezen in detail.