← Back

Twee tafels voor Hannah Arendt

Een Mechelse tafel die uitnodigt om in dialoog te treden

Het cultureel-maatschappelijk stadsfestival Construct Europe, viert al sinds januari Europa in Mechelen. Van bij de start werd het Hannah Arendt Instituut onder de arm genomen, als intendant voor de werf Debat & Dialoog. Als kenniscentrum voor burgerschap, stedelijkheid en diversiteit wil het instituut meewerken aan een stabiele samenleving waarin iedereen zich betrokken voelt.

Een stadsfestival is natuurlijk een verhaal van meerdere partnerschappen. Zo mocht de Thomas More-hogeschool, met haar Mechelse hoofdzetel, niet ontbreken. De studenten en docenten van de Voortgezette Opleiding Meubelontwerp (VOMO) gingen aan de slag met de werven van het stadsfestival: Verbeelding, Dialoog & Toekomst, én met een heel concrete opdracht:

“Een ontwerp en een échte tafel maken voor het Hannah Arendt Instituut: dergelijke vraag klinkt misschien simpel, maar is het niet. De grote uitdaging was om de symbolische betekenis te realiseren, waarbij het gedachtegoed van Hannah Arendt centraal staat. Het is een uitdagende wedstrijd geworden voor onze studenten. Met als resultaat: twee unieke tafels die een blijvende ode zijn aan Hannah Arendt”, zo klinkt het bij de docenten van de opleiding VOMO.

Tien studenten gingen aan de slag en twee ontwerpen werden weerhouden – want kiezen is nu eenmaal soms verliezen –, waaronder een unieke salontafel voor het publiekscafé en een ‘Tafel van Hannah Arendt’, een gesprekstafel die staat voor openheid, feitelijkheid en meerstemmigheid, en die uitnodigt om in dialoog te treden. Vandaag stelden de hogeschool, Construct Europe en het Hannah Arendt Instituut deze exclusieve tafels voor bij kunstencentrum nona: de tafels Banality of Evil in een ontwerp van Yanni Timmerman en Thoughtlessness in een ontwerp van Emma Camerlynck.

Hannah Arendt stelde het zelf zo: “Het gezamenlijk leven in de wereld betekent in wezen dat zich tussen hen die haar bewonen een wereld van dingen bevindt, zoals een tafel zich bevindt tussen degenen die er aan hebben plaatsgenomen; als door elk ander intermediair worden mensen door de wereld tegelijkertijd verbonden en gescheiden.” (Hannah Arendt, De menselijke conditie)

Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest, vult aan: “Ons stadsfestival brengt het beste van Mechelen samen. De respons van Mechelse spelers was indrukwekkend. We zijn bijzonder blij dat uitgerekend onze Mechelse trots Thomas More ons met de Tafel van Hannah Arendt een blijvend en verbindend artefact aanbiedt, alvast een eerste concrete erfenis van het stadsfestival”. 

Op 11 juni 2024 zijn de tafels al direct de hoofdrolspelers tijdens het 9e Café Europa van het Hannah Arendt Instituut, bij kunstencentrum nona: https://hannah-arendt.institute/event/cafe-europa-de-tafel-van-hannah-arendt/

Meer Europa?

Op dinsdag 25 juni presenteert Steven Van Hecke zijn nieuwste boek ‘Het kantelende continent: Overleeft Europa de 21ste eeuw’ tijdens het allerlaatste Café Europa.

Met ‘Wij Zijn Europa’ van topfotografe Lieve Blancquaert, presenteren Construct Europe en Kunsthal Mechelen een visuele reis door de 27 Europese lidstaten, exclusief te bewonderen nog tot 30 juni in Cultuurcentrum Mechelen.

Volg het programma op de voet via de kanalen van Construct Europe en Hannah Arendt Instituut www.construct-europe.be en https://hannah-arendt.institute/