← Back

Vlaanderen trapt EU-voorzitterschap af met groots festival in gaststad Mechelen

Gratis festival vol Vlaamse topartiesten op 6 januari 2024 in gaststad Mechelen wil alle Vlamingen bij EU-voorzitterschap betrekken.

Op 1 januari 2024 is het zover: dan neemt België het stokje van Spanje over als voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Een belangrijk moment, want het EU-voorzitterschap valt ons maar om de 13,5 jaar te beurt. Conform de Belgische staatsstructuur zal Vlaanderen – net als de overige gemeenschappen en gewesten – nadrukkelijk een eigen rol opnemen tijdens het EU-voorzitterschap. Om het Vlaamse luik van het EU-voorzitterschap af te trappen, organiseert Vlaanderen een groot en gratis volksfeest in gaststad Mechelen op 6 januari 2024. En dat is niet toevallig, natuurlijk, want met ons stadsfestival Construct Europe zetten we maar liefst negen maand lang Europa in de spotlights!

Op 6 januari staat Mechelen volledig in het teken van de Europese Unie. Op verschillende plaatsen doorheen de Dijlestad komen klassiek en gewaagd, grappig en serieus, vertrouwd en vernieuwend elkaar tegen, en gaan ze naadloos in elkaar over. Circus en dans, poëzie en slam, pop en klassiek en komedie en lezing maken de dienst uit op, in en rond de Mechelse pleinen en gebouwen.

Programmatoren Dirk Brossé (componist-dirigent) en Bart Vanvoorden (artistiek leider kunstencentrum nona) zetten in op verschillende kunstdisciplines, met dank aan vele Mechelse partners en stadsdiensten. Met dans, poëzie, comedy, animatie, lezingen, film, kunst en culinaire belevingen mikken ze op artistieke kwaliteit met een Europese dimensie. ’s Avonds kan je genieten van een grootse openingsshow met artiesten uit verschillende muziekgenres. En dat met begeleiding van een klassiek orkest en een indrukwekkend koor. Daarna gaat het feest verder op de Grote Markt met dj’s en bekende artiesten.

Het volledige programma is indrukwekkend, en voor elk wat wils. Lees er op de website alles over!

Het openingsevenement is volledig gratis. Voor sommige voorstellingen overdag moet je wel een ticket reserveren. Dat kan via dezelfde evenementenwebsite vanaf vrijdag 15 december.

Reken op een inspirerend programma boordevol talent van eigen bodem waar jong en oud met volle teugen van zal genieten.